//Priopćenje – Konačno istina o TŽV Gredelj

Priopćenje – Konačno istina o TŽV Gredelj

Zagreb, 16.11.2017.

PRIOPĆENJE

Povodom uhićenja stečajnog upravitelja TŽV Gredelj d.o.o. u stečaju Pere Hrkaća Udruga radničkih sindikata Hrvatske organizira konferenciju za medije pod nazivom

KONAČNO ISTINA! SINDIKATI UPOZORAVALI NA NERED U GREDELJU I NITKO NIJE REGIRAO!

Još 2012. godine nakon što je, po našem mišljenju, nezasluženo i nepotrebno otvoren stečajni postupak nad TŽV Gredelj i za stečajnog upravitelja izabran Pero Hrkać podnijeli smo zahtjev za njegovo razrješenje zbog niza nezakonitosti koje je poduzeo nakon preuzimanja dužnosti stečajnog upravitelja i neugovaranja novih poslova nužnih za nastavak poslovanja, te otklanjanja eventualne štete nad imovinom stečajnog dužnika.

12. prosinca 2012. godine na ročištu je odlučeno da se nastavi s poslovanjem i u roku od najviše godinu i pol napravi stečajni plan koi bi osigurao izlazak TŽV Gredelj iz stečaja. Nakon više od pet godina od te odluke TŽV Gredelj je još uvijek u stečaju, a stečajni upravitelj i dalje nema suvisao plan kako riješiti problem poslovanja, odnosno povećati proizvodnju i zaposliti radnike sa Zavoda za zapošljavanje koji jedva preživljavaju.

Povrh toga podnijeli smo niz zahtjeva Državnom inspektoratu za inspekcijski nadzor zbog zbog kršenja odredbi radnog prava i zaštite na radu. Također smo održali niz sastanaka u ministarstvu pravosuđa na kojima smo ukazivali na nepravilnosti u radu stečajnog upravitelja, o tome obavijestili predsjednicu Trgovačkog suda i podnijeli prijavu Državnom odvjetništvu.

Sve to ukazuje da Pero Hrkač nije dorastao zadatku da vodi stečajni postupak TŽV Gredelj i ispuni plan kojim bi TŽV Gredelj opravdao svojedobno ulaganje u tvornicu u iznosu većem od milijardu kuna.

Iz tog razloga smo uputili Predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću zahtjev za hitan sastanak na kojem bi mu iznijeli naše prijedloge za uspješno poslovanje TŽV Gredelj za što je potrebno okupiti stručni tim koji bi u tu svrhu napravio prijedlog novog stečajnog plana čime bi se stvorili uvijeti za njegov izlazak iz stečajnog postupka, uz pretpostavku da se dužnosti stečajnog upravitelja razriješi Pero Hrkač.

Za URSH:

Tomislav Rajković